
Koffie uit Vietnam
Koffie uit Vietnam is diep verweven in het sociale en economische stelsel van het land. Vietnam is de op een na grootste koffie-exporteur ter wereld en de lokale specialiteit ca phe sua da, een koffie met gecondenseerde melk, wint wereldwijd aan populariteit. De Vietnamese koffie wordt liefkozend ‘raketbrandstof’ genoemd en mag gezien worden als een zeer sterke koffie!
Koffie is meer dan alleen een drankje in Vietnam; het is een manier van leven. Steden en dorpen zouden zo goed als leeg zijn zonder de veelheid aan koffiebarretjes en stands langs de straten. Koffie is te vinden in elk steegje en om elke hoek, van zeer luxe winkels tot eenvoudige kraampjes langs de weg. Het gaat om meer dan alleen een snelle energieboost; het is een excuus om te zitten, te ontspannen en een band op te bouwen met vrienden. Van ‘s ochtends tot’ s avonds komen Vietnamese mensen naar barretjes om te kletsen, te ontspannen en te genieten van een koud glas ca phe sua da.
Franse connectie
Er is enige onenigheid over wanneer koffie voor het eerst in Vietnam werd geïntroduceerd, maar algemeen wordt aangenomen dat het in de jaren 1850 door Franse missionarissen is overgebracht. Het verhaal gaat dat een katholieke priester arabica-bomen plantte in het noorden van Vietnam. Ondanks redelijke resultaten realiseerden de missionarissen zich dat het klimaat in centraal Vietnam veel geschikter was, en dat de koffieproductie geleidelijk naar het zuiden naar de hooglanden begon te bewegen.
In 1885 versloeg Frankrijk China in de Chinees-Franse oorlog en koloniseerde het officieel in 1887, met de vorming van Frans Indochina. Daarna begon de koffieproductie echt een hoge vlucht te nemen. In 1908 werden twee nieuwe koffiesoorten geïntroduceerd: liberica en robusta, waarvan de laatste tegenwoordig verreweg de populairste boon in Vietnam is en 97 procent van de productie uitmaakt.
De Fransen hadden alle koffie die hun hartje begeerde, maar door het gebrek aan zuivel in Vietnam misten ze hun geliefde café au lait. Verse melk was bijna onmogelijk te importeren en zou in de hitte zijn bedorven. Ze begonnen gecondenseerde melk te importeren als vervanging en de zoete, soepele ca phe sua da van Vietnam was geboren.
De impact van oorlog
Tot de Eerste Wereldoorlog maakte de woekerprijs van koffie er een exclusief product van, alleen beschikbaar voor de Fransen. Toen de gevechten uitbraken, daalden de prijzen en werd koffie een populaire dagelijkse drank voor Vietnamese mensen. De Fransen hadden de wortels van de cafécultuur in Vietnam geplant, maar de lokale bevolking nam het en maakte het tot hun eigen, waarbij ze de voorkeur gaven aan eenvoudige, relaxte cafés boven de meer sierlijke Franse variant.
Terwijl de Eerste Wereldoorlog koffie veel toegankelijker maakte in Vietnam, had de oorlog in Vietnam het tegenovergestelde effect. De meeste koffieplantages bevonden zich in de Bon Ma Thuot-regio en hoewel het gebied grotendeels ongedeerd was door bombardementen, kromp de bevolking dramatisch en daarmee ook de koffieproductie. Nadat het noorden in 1975 als overwinnaar tevoorschijn kwam, collectiveerde de nieuwe regering de landbouw en verbood ze particuliere ondernemingen, waardoor de productie op een dieptepunt bleef.
Booming Business
In de jaren tachtig werd een reeks liberale economische hervormingen aangekondigd, bekend als ‘Doi Moi’. Particuliere landbouw werd weer toegestaan en de regering was vastbesloten om van Vietnam een belangrijke koffie-exporteur te maken. Dat doel is zeker gerealiseerd; halverwege de jaren negentig was Vietnam de op een na grootste koffieproducent ter wereld en groeide de industrie met 20-30 procent per jaar. Tegenwoordig wordt geschat dat Vietnam 20 procent van de koffie in de wereld produceert en 40 procent van alle robusta. Alleen al de koffieteelt is verantwoordelijk voor ongeveer 3 miljoen banen in Vietnam – en dat is nog voordat het aantal mensen begint te tellen dat in coffeeshops in het hele land werkt.
Koffie uit Vietnam, Vietnamese stijl
Vergeet schuimige cappuccino’s en chique platte witte wijnen: de ca phe sua da is de manier om het te doen in Vietnam. Het is een proces om van begin tot eind van te genieten. Bitter Robusta-koffie wordt gezet in een klein filter, een phin genaamd, dat over een klein glas met een eetlepel of twee gecondenseerde melk wordt geplaatst. Nadat de koffie is gefilterd, worden de vloeistoffen met elkaar gemengd en over ijs in een tweede, groter glas gegoten. Dit is geen snelle beker om zo snel mogelijk naar binnen te slurpen. De zoete, rijke aard van ca phe sua da vereist dat je er langzaam door een rietje nipt en van elk moment geniet. Het is heerlijk, maar wees gewaarschuwd: het drinken van meer dan één glas tegelijk kan hartkloppingen tot gevolg hebben.
Eierkoffie – of ca phe trung – is nog een, nog decadenter drankje. Eierkoffie, het populairst in Hanoi, wordt warm geconsumeerd en voelt meer als een dessert dan als een drankje. Een zuiveltekort in 1946 inspireerde een Hanoiaanse barman, Nguyen Van Giang, om gecondenseerde melk te vervangen door geklopte eidooier, waardoor een schuimige drank ontstond die leek op vloeibare tiramisu.
De Vietnamezen zijn zeker niet bang om met koffie te experimenteren, zoals blijkt uit de stijgende populariteit van yoghurt-, kokos- en avocadokoffie. Deze soorten zijn niet in elke coffeeshop te vinden, maar zijn vaak verkrijgbaar op plaatsen waar smoothies en dergelijke worden verkocht. Ketens zoals Highlands Coffee bieden zelfs gelei of bubbelkoffie aan, om gelijke tred te houden met Koreaans geïnspireerde dranktrends zoals boba-thee.
Café Cultuur
Vietnamese cafés waren jarenlang een vrij rustieke aangelegenheid, met een beperkte decoratie en kleine plastic krukjes of hangmatten als zitgelegenheid. Toen de koffie-industrie eind jaren 90 een vlucht nam, begonnen er echter meer verfijnde etablissementen te verschijnen. De populaire koffieketen Trung Nguyen opende zijn deuren in Saigon in 1998 en de door Starbucks geïnspireerde Highlands Coffee volgde in 2002. Naarmate de tijd verstreek, verschenen er steeds meer onafhankelijke, gestileerde cafés, mede dankzij de culturele invloed van Zuid-Korea, waar coffeeshops met een thema zijn allemaal razernij.
Deze cafés zijn meer dan alleen een plek om een snelle energiestoot te scoren. “We drinken onderweg geen koffie”, zegt Minh, die in Saigon woont. “We houden ervan om even te zitten en te genieten.”
De oudere generatie geeft de voorkeur aan meer simplistische plekken, terwijl jongere mensen de trendy, Instagram-vriendelijke cafés kiezen. “Jonge mensen, we maken graag selfies”, zegt Phuong, die 18 jaar oud is. “We houden ervan om te ontspannen in mooie coffeeshops en mooie foto’s te maken.”
Voor jongeren zijn cafés de perfecte plek om te ontspannen en uit de buurt van de nieuwsgierige blikken van hun ouders te hangen. “Mijn familie is streng, maar ze vinden het prima dat ik naar een café ga omdat ze denken dat ik studeer”, lacht Phuong. “Maar eigenlijk spelen mijn vrienden en ik gewoon videogames en hangen we af.”
Koffie is misschien door de Fransen in Vietnam geïntroduceerd, maar de Vietnamezen namen snel de touwtjes in handen en creëerden een levendige en interessante cultuur die enorm verschilt van alles wat in Europa te vinden is. Het is veilig om te zeggen dat het hele land op raketbrandstof werkt.