
Wat doet koffie met je lichaam?
Of je nou koffie drinkt voor de smaak, drinkt uit gewoonte of het echt nodig bent voor je energie; het is geen geheim dat koffie dingen met je doet. Maar heb je er echter ooit aan gedacht wat het daadwerkelijk met je lichaam doet nadat je een eerste bak koffie in de ochtend hebt gehad? Waarschijnlijk niet. In deze blog gaan we kijken wat koffie met je lichaam doet.
Koffie komt voort uit bonen en bevat dus fytonutriënten en polyfenolen. Dit zijn chemische verbindingen in planten waarvan wordt aangenomen dat ze antioxiderende voordelen hebben. Maar de meeste mensen zijn zich vooral bewust van het belangrijkste element van koffie; de cafeïne. Echter heeft koffie veel meer invloeden op je lichaam. Van je hersenen tot je darmen, koffie werkt op je gehele lichaam. Dit is wat er echt gebeurt als je het drinkt.
De cafeïne rijkt naar je hersenen en werkt als stimulerend middel
De chemische stof komt vrij snel in je bloedbaan. Na het drinken van koffie kan cafeïne binnen 10 minuten beginnen te werken. Cafeïne bindt adenosinereceptoren in de hersenen. Adenosine is een onderdrukkend zenuwstelsel, wat betekent dat zijn aanwezigheid opwinding onderdrukt en de slaap bevordert. Wanneer cafeïne binnendringt en zich bindt aan deze receptoren, worden de effecten van adenosine minder en worden je hersenen gestimuleerd. Door deze verhoogde hersenactiviteit wordt de afgifte van adrenaline gestimuleerd, wat de extra energie geeft die hoort bij een bak koffie. Studies hebben daarnaast een boost in geheugen aangetoond bij het drinken van koffie.
Teveel koffie zorgt voor insomnia
Het nadeel van teveel koffie drinken is dat het slapeloosheid kan veroorzaken. Bij het laat op de dag drinken van koffie kan het ervoor zorgen dat je slapeloosheid ontwikkelt, of erger maken als je hier al last van hebt. Vooral als je gevoelig bent voor slapeloosheid kan een koffiegewoonte een trigger worden voor een chronisch slaapprobleem. Het verstandigst is om te stoppen met koffie drinken om 12.00 uur ’s middags. Als je tevens niet kan functioneren vóór je ochtendkoffie, is er sowieso reden tot het evalueren van je koffiegebruik. Koffie is een goede hefboom als je moe bent, maar zal op de lange termijn meer vermoeidheid veroorzaken dan je energie geven. Alleen een goede slaap kan je de rust geven die je benodigd bent.
Cafeïne blijft uren in je systeem; de halfwaardetijd van cafeïne
Het oorzaak van de slaapproblematiek is, zoals aangegeven, de cafeïne. Cafeïne kan namelijk uren en uren in je systeem blijven, zelfs tussen 4 en 6 uur om 50% uit je bloed te verwijderen. Dit noem je de halfwaardetijd. De halfwaardetijd van cafeïne is dus zo’n 6 uur. Als voorbeeld: als je om 9 uur in de ochtend een bak koffie drinkt van 200ml, heb je om 9 uur in de avond nog 50ml in je bloed zitten. Dit is echter de gemiddelde tijd, per persoon kan deze tijd verschillen.
Cafeïne heeft invloed op ons humeur
Als je veel koffie drinkt, dan kan je dit misschien wel bevestigen. Koffie zorgt dat ons humeur verbetert, dit is tevens wat ons verslaafd houdt. Naast je energie krijgt namelijk ook je humeur een boost van de koffie. Cafeïne verhoogt namelijk het niveau van dopamine in onze hersenen, deze chemische stof in je hersenen zorgt voor de happy-feeling. Dit kan onze gemoedstoestand verbeteren en het geluk wat wij voelen vergroten. Maar voor dagelijkse drinkers kan dit een probleem worden en afhankelijkheid veroorzaken, wat leidt tot ontwenningsverschijnselen als je zonder koffie komt te zitten. Hierdoor kan je chagrijnig wakker worden en hoofdpijn hebben bij het gebrek aan koffie.
Hoge dosissen koffie kunnen echter in plaats van een happy-feeling, een zenuwachtigheid en nervositeit veroorzaken. Zeer hoge dosissen cafeïne zorgen zelfs voor angst en paniekaanvallen. Personen die al kampen met psychische problemen zijn meestal vatbaarder voor cafeïne.
Hoge bloeddruk door koffie
Het drinken van grote hoeveelheden koffie kan een piek in bloeddruk en van je hartslag veroorzaken. Verschillende studies hebben aangetoond dat veel koffie drinken je hartslag verhoogt. Maar dagelijks één tot drie kopjes koffie zou geen merkbare invloed moeten hebben op een gezonde volwassen persoon. Ook is er bij sommige personen een verhoogde bloeddruk te zien. Er is echter niet duidelijk waarom cafeïne deze verhoging van de bloeddruk veroorzaakt.
Koffie stimuleert de stoelgang en kan risico op galstenen verminderen
Waarschijnlijk ben je wel eens rennend na een kop koffie naar de wc gegaan. Cafeïne zorgt er namleijk voor dat de darmspieren en stoelgang direct gestimuleerd worden. Plus wanneer je het warm drinkt kan de warme vloeistof zelf de dikke darm ontspannen en de spiercontracties veroorzaken. Wanneer de spieren in de galblaas specifiek worden gestimuleerd, verhoogt dit de lediging, wat ook nog eens het risico op galstenen kan verminderen.
De mythe dat koffie uitdroogt
De mythe dat koffie uitdroogt is grotendeels onwaar. Het is niet echt een drank die ervoor zorgt dat je uitdroogt. Alleen wanneer je meer dan 8 kopjes koffie op een dag drinkt, wat sowieso niet wordt aanbevolen, en geen andere dranken drinkt, heb je misschien lichte uitdrogingsverschijnselen. Koffie bevat veel water wat meetelt voor de dagelijkse vochtinname.
Hoeveel kopjes per dag is gezond?
Hierboven hebben we verschillende voordelen en nadelen van koffie benoemd en wat deze doen met je lichaam. De gehele dag door koffie drinken is niet geschikt en koffie is ook nog eens slecht voor je tanden en gebit. Drink daarom koffie met mate (1 tot 3 kopjes per dag).
Hoeveel koppen koffie drink jij op een dag en wat voel je hierdoor?