Waar komt koffie oorspronkelijk vandaan? Jemen of Ethiopië?

Deal Score+2
Deal Score+2
Leestijd: 3 minuten

Cultureel gezien is koffie een belangrijk onderdeel van de Ethiopische en Jemenitische geschiedenis. Deze culturele betekenis dateert alweer van 14 eeuwen terug, wanneer koffie werd ontdekt in Yemen of Ethiopië. Dit ligt puur aan wie je het vraagt. Of koffie voor het eerst werd gebruikt in Yemen of in Ethiopië is een hele andere discussie. In deze blog gaan we in op de mythes en legendes over de oorsprong van de populairste drank van de wereld in deze twee landen.

De Ethiopische mythe over de koffie oorsprong 

Op een dag in een hoogland in de buurt van een Abessijns klooster, hoedde een geitenhoeder uit Kaffa genaamd Kaldi zijn geiten. De geiten begonnen rond te springen en luid te blaten, wat vreemd gedrag was voor zijn kudde. Kaldi ontdekte dat een kleine struik (of een groep van struiken volgens sommige andere legendes) de oorzaak was van de opwinding. Kaldi besloot de felrode bessen zelf te proberen en voelde ook de stimulerende effecten van de koffiebessen.

Verbaasd over deze ontdekking vulde de herder zijn zakken en snelde naar huis om het zijn vrouw te vertellen. Ze noemde de vondst “door de hemel gezonden”, en adviseerde Kaldi om de bessen met de monniken te delen.

Kaldi werd niet welkom ontvangen door de monniken in het klooster. Een monnik noemde zijn bessen zelfs het werk van de duivel en gooide ze in het vuur. Volgens de legende trok de geur van de koffiebonen de aandacht van de andere monniken. Nadat ze de bonen van het vuur haalden, probeerde ze de bonen te bewaren in een kan gevuld met heet water.

De nieuw gebrouwen drank had een aroma dat ze nog nooit eerder hadden geroken, wat nog meer monniken aantrok. Nadat ze dit hadden geproefd zworen ze dagelijks koffie te drinken als hulpmiddel voor hun religieuze werkzaamheden in het klooster.

De legende verscheen uiteindelijk pas in 1671 in een schrift. Het is daarom lastig te vertellen hoeveel waarheid er in de legende zit. Toch is algemeen aangenomen dat de koffieteelt in Ethiopië begon in de negentiende eeuw (de Jemenitische oorsprongsverhalen verwijzen naar een vroegere datum).

De mythe vertelt dat koffie in één dag werd ontdekt. Historici denken echter dat koffie al eeuwen daarvoor als stimulerend middel werd gekauwd. Er wordt gedacht dat de gemalen bonen in een dikke pasta met geklaarde boter of dierlijk vet werden gemengd om vervolgens in kleine balletjes gerold te worden. Dit zou een nuttige energiebron zijn geweest tijdens lange, zware reizen.

Yemen’s koffie oorsprong mythe.

Ook Yemen heeft een mythe over de koffieoorsprong, twee zelfs. Een ding dat zeker is, is dat het land een hele grote rol heeft gespeeld in de werkelijke koffie oorsprong.

De eerste mythe uit Jemen is vrij eenvoudig en refereert zelfs aan Ethiopië als land van herkomst van koffie. Een Jemense mysticus reisde door Ethiopië, vermoedelijk voor spirituele zaken. Hij kwam enkele zeer energieke vogels tegen die de vrucht van een koffieplant hadden gegeten. Moe van zijn reis besloot ook hij van deze bessen te eten en ontdekte hij dat ze ook in hem energie los maakten.

De tweede mythe van de koffieoorsprong uit Jemen beweert wel dat koffie is ontstaan in Jemen. Het verhaal gaat over Sheikh Omar. Deze man was een arts en priester en een volgeling van Sheik Abou’l Hasan Schadheli, die werd verbannen naar een woestijngrot dichtbij de berg van Ousab.

Volgens de mythe was deze ballingschap voor een morele overtreding. Volgens een andere versie werd Omar verbannen omdat hij medicijnen oefende op de prinses in plaats van zijn meester. Nadat hij haar had genezen, besloot hij haar te houden, en werd hij door de koning verbannen als straf.

Na enige tijd van ballingschap stierf hij bijna van de honger en vond Omar de rode bessen van de koffieplant en probeerde ze te eten. Een andere versie is dat een vogel hem een tak met koffiebessen bracht, nadat hij wanhopig om zijn meester had geroepen.

Echter, hij vond de bessen te bitter en besloot ze in het vuur te gooien om te roosten. Doordat hij de bonen probeerde te roosteren, werden de bonen te hard en onmogelijk op te eten. Om ze vervolgens te verzachten probeerde hij ze verder te koken. Nadat het aroma van de bonen loskwam, besloot hij het afkooksel te drinken in plaats van de bonen op te eten.

De waarheid over de oorsprong van koffie

Uiteraard zijn dit twee mythes en ligt de waarheid niet exact in de bovengenoemde verhalen. Welk verhaal vond jij het meest interessant?

Koffie Corner
Logo
Enable registration in settings - general