
Koffie uit Colombia
Colombiaanse koffie staat wereldwijd bekend om zijn kwaliteit en heerlijke smaak; In feite wordt de koffie uit Colombia, samen met een paar andere landen, over het algemeen gezien als een van de beste ter wereld. Maar wat maakt de koffie van het ene land beter dan dat van een ander? Is het niet allemaal gewoon koffie? Het simpele antwoord is nee, dus lees verder om te ontdekken wat Colombiaanse koffie zo lekker maakt. Colombia is met een marktpercentage van 9% en een 4e plek één van de meest koffieproducerende landen ter wereld!
Het klimaat van Colombia
Colombia heeft zo ongeveer het perfecte klimaat om koffie te verbouwen. Koffie is namelijk een gevoelig gewas dat precies de juiste omstandigheden nodig heeft om te goed te groeien en te rijpen. De rijke smaak waarvoor Colombiaanse koffie wordt geprezen, is vooral te danken aan een uitstekend klimaat, een perfecte bodem en precies de juiste hoeveelheid regen. Koffie gedijt goed op plaatsen met minstens 200 centimeter regen per jaar, maar waar tevens de temperatuur nooit onder het vriespunt komt.
Het bergachtige terrein van Colombia, de tropische ligging, de vele regenval, maar met exact de juiste hoeveelheid zonlicht en het relatief milde klimaat zorgen ervoor dat Colombia het perfecte koffieland is.
Het groei- en oogstproces van de koffie in Colombia
Deze factor kan niet worden onderschat als het gaat om het produceren van eersteklas koffie. Het is niet voldoende om het perfecte klimaat en terrein te hebben als de methoden voor het kweken, oogsten en selecteren van koffiebonen slordig of slecht uitgevoerd zijn. De beste koffie wordt verbouwd op steile hellingen, idealiter omringd door bomen en bananenplanten, die ervoor zorgen dat de schaduw geboden wordt die benodigd is zodat de bonen niet in de zon verschroeien. Daarnaast worden alle koffiebessen met de blote hand geplukt. die de broodnodige schaduw bieden en voorkomen dat de bonen in de hete zon verschroeien – en elke boon wordt met de hand geplukt. Ja, je leest het goed: elk van de bijna 600.000 koffieboeren in Colombia plukt hun oogst met de hand!
Dit proces van handmatige selectie is niet te onderschatten. Een machine kan het verschil niet zien tussen groene bonen, onrijpe bonen, overrijpe bonen en de ideale koffiebonen. Een mens kan dat wel. Het harde werk en de blaren op de vingers van duizenden koffieboeren in Colombia zijn dus niets voor niets. Ze zorgen voor de selectie van de perfecte koffiebonen voor jouw dagelijkse kop koffie! Helaas voor de Colombianen komt de slechte oogst vaak terecht in hun eigen kopjes, de topkwaliteit is bedoeld voor de export.
Het type koffieboon uit Colombia
Koffie is niet alleen koffie en overal hetzelfde, zoals eerder vermeld. Er zijn twee verschillende soorten koffiebonen: arabica en robusta (evenals variëteiten die binnen die twee soorten worden geproduceerd). Colombia, met zijn perfecte terrein en klimaat, is een van de weinige landen die 100% arabicabonen produceert. Maar wat heeft dit te maken met de kwaliteit van Colombiaanse koffie?
Het is eigenlijk heel eenvoudig. Arabica wordt over het algemeen beschouwd als de superieure boon en is gezegend met een zoetere en lichtere smaak, evenals minder cafeïne, ongeveer de helft van de hoeveelheid van de robusta boon en heeft sterkere zure tonen. Kortom, arabica produceert een lekkerdere, rijkere kop koffie dan robusta, en de 100% arabica-status van Colombia zal zeker resulteert in geweldige koffie uit Colombia!