- Proeven en beoordelen van de koffie
Koffie wordt herhaaldelijk getest op kwaliteit en smaak. Ook op de nieuwe locatie, na de export van de koffie, gebeurt dit. Dit proces wordt ´cupping´ genoemd en wordt uitgevoerd in een speciaal ingerichte locatie voor dit proces.
Allereerst worden de bonen visueel beoordeeld door de proever. Dan worden de boen geroosterd in een rooster in een kleine laboratorium. Vervolgens worden de bonen gemalen en direct in kokend water gedaan. Hier worden ze streng gecontroleerd op de temperatuur. Tijdens dit proces ruikt de proever, ook wel cupper genoemd, de aroma van de koffie. Dit is een zeer belangrijk onderdeel van het beoordelen van de kwaliteit van de koffie.
Nadat de koffie enkele minuten is laten rusten, breekt de proever de kost bovenaan het kopje. Hierna wordt de koffie opnieuw beoordeeld door de aroma te ruiken.
Om de koffie te proeven, slurpt de proever de koffie in een snelle inhaal naar binnen. Het doel is om de koffie evenredig te verdelen over de smaakpupillen. Vervolgens houdt de proever de koffie enkele momenten op zijn tong, alvorens de koffie weer wordt uitgespuugd.
Testhoeveelheden van verschillende batches koffie worden getest op dagelijkse basis. Koffies worden niet alleen beoordeeld en geanalyseerd om hun eigenschappen en gebreken te leren kennen, maar ook om te bekijken met welke bonen gemengd kan worden en voor het creëren van de juiste branding. Een goed getrainde cupper kan honderden koffiemonsters per dag proeven en nog altijd verschillen tussen de koffies herkennen en benoemen.
- Het roosteren van de koffiebonen
Het roosteren van bonen veranderd groene koffiebonen naar gearomatiseerde bruine koffiebonen, die vervolgens verkocht worden in verschillende winkels. De meeste roostmachines houden een vaste temperatuur aan. Koffie wordt veelal geroosterd op een temperatuur tussen de 200°C en 220°C. Tijdens het roosteren worden de bonen constant in beweging gehouden om te voorkomen dat ze verbranden.
Wanneer de bonen de juiste temperatuur bereiken worden ze bruin en begint de olie binnenin de bonen langzaamaan te verdwijnen. Dit proces heet pyrolyse en is het belangrijkste onderdeel van het roosteren. Dit is het proces dat de smaak en de aroma produceert aan de koffie die gedronken wordt.
Na het roosteren van de bonen worden de bonen direct gekoeld in koud water of door middel van koude lucht. Roosteren wordt voornamelijk uitgevoerd in de landen die de koffiebonen invoeren, aangezien de vers geroosterde bonen zo snel mogelijk bij de consument terecht dienen te komen.
- Het malen van de koffie
Middels het malen moet de juiste smaak aan de koffie gegeven worden. Hoe ruw of fijn de bonen gemalen worden is afhankelijk van de zetmethode.
Dit komt voornamelijk omdat het van groot belang is hoelang de gemalen koffie in contact komt met water. De vuistregel is, is dat hoe fijner de maling, hoe sneller de koffie gezet moet worden. Hierom is koffie voor een espressomachine vaak veel fijner gemalen dan koffie die gemalen is voor een filtersysteem.
- Het kopje koffie zetten!
Na het lange en duurzame proces is het nu tijd om te genieten van een heerlijke kop koffie. Drink hem zoals je wil en geniet!